Follow Teasel Gardens on Twitter Follow Teasel Gardens on Pinterest

Heaton Moor, Cheshire

Initially, we were invited over to discuss designing access to the recently installed, large greenhouse and shed in one, as the existing path did not line up with the door of this new storage building. After our initial garden consultation, however, the client decided to update the entire hard landscaping of the back garden. materials were chosen to complement the house brick and new, wooden storage building. A second storage area was designed to house and screen the four bins and side path leading to the front of the property. this new screen now helps make the garden feel more contained, private and secure.

The main terraced area has been re-shaped, offering a slightly larger social and dining space that also ties all the hard-landscaping areas together, without reducing the overall size of the lawn and existing borders. the raised oak planter and ground level borders against the storage building and new bin storage area, are to be used primarily for kitchen garden plants. so, the bin screen has a dual purpose as it is also a space-saving plant support for beans, tomatoes, raspberry canes and/or a small espalier fruit tree, or two. (Also, air can easily circulate around the crops and through the gaps between the banding, an important condition to facilitate, if trying to grow healthy, pest and disease-free fruit and vegetables.)

The quarter circle of sandstone paving in front of the wooden storage building has been designed to be large enough to accommodate a bistro table and two chairs. this area offers a second seating area in the sun when the main terrace becomes shaded and vice versa. this little terrace will be used primarily though as a seated work space from which to propagate plants.

Heaton Moor garden

Heaton Moor garden

Heaton Moor garden

Heaton Moor garden

Heaton Moor garden