Follow Teasel Gardens on Twitter Follow Teasel Gardens on Pinterest

Newton, Tameside

This design contains strong diagonal lines and modern materials to create a formal, contemporary courtyard garden. the choice of rectangular pavers and gravel complements the colour and style of the sliding-folding doors of the recently extended, open plan kitchen and dining room. The slightly raised deck links the internal living space neatly into the garden, whilst more than doubling the usable dining room floor space on warm, dry days. The outside space is deliberately versatile, offering ample space for dining for up to eight on either the deck or gravel.

The dry, shady corner to the left of the screened storage area at the bottom of the garden, offers a secluded seating area, large enough for a bistro table and two chairs. The oak pergolas are clothed in fragrant wisterias. The gravel was chosen as a year round, user-friendly and easy to maintain alternative to grass. the gravel dries to a lighter shade of grey, similar in colour to the square planters containing the three mature standard bays, set on the curved, galvanised steel-edged border. This edge softens the more formal hard-landscaping features and lines.

The planting is modern in style and low maintenance, with Italian motifs of cypress, bay and box running through the borders providing evergreen interest. Herbs and scented perennials and climbers have been incorporated into the planting, which is based on a white, yellow and purple flower colour scheme.

Newton garden

Newton garden

Newton garden

Newton garden

Newton garden